Uudised

Veel uudiseid

Saku esiliigas sai II koha Eesti Maaülikool/Evocon võistkond

10:28 24.04.2024
Saku I liiga sai laupäeval üliemotsionaalse hooajalõpu, kui 2300 silmapaari (absolu

Spordihoone on 1. mail suletud 

10:53 23.04.2024
1. mail on spordihoone suletud.  On May 1st, the sports building is closed.    Ilu

EMÜ MV Pokkeris

10:04 10.04.2024
Taaskord leidis aset populaarne Eesti Maaülikooli meistrivõistlus pokkeris, mille sellel

Saku I liiga tulised poolfinaalid algasid - seeriat asusid juhtima Tere Kadrina Karud ja Eesti Maaülikool/Evocon

08:46 08.04.2024
Neljapäeval toimusid poolfinaalseeria, mis algas põnevusmänguga Eesti Maaüliko

Palju õnne - Eesti Maaülikooli saalihoki naiskond on Eesti Meister!!

08:31 01.04.2024
Eesti naiste finaalseerias kohtusid kolmandat korda Sparta ja Eesti Maaülikool. Tallinnas &Otil

EMÜ MV SpikeBall

13:01 25.03.2024
EMÜ spikeballi meistrivõistluste etapp on põnevalt läbitud!  EMÜ s

Hokimängijat motiveerivad ümbritsevad inimesed

Eelmisel hooajal Soome naiste meistriliigas mänginud ning nii sel kui varasematel aastatel Tartu saalihokinaiskonna võtmetegijaks olnud 28-aastase Reti Väärti valisid saalihokiklubid lõppenud aasta parimaks naismängijaks. Hoolimata suurepärastest saavutustest palliplatsil ei osanud Väärt sellist tunnustust oodata. «See on niisugune tunne, nagu keegi ootamatu inimene teeks sulle kingituse. Täpselt selline reaktsioon, nii rõõmsalt positiivne uudis, mida sa ei oota,» kirjeldas ta esmaseid emotsioone.

 

Ootamatust kinnitas ka see, et tiitlist sai ta teada siis, kui saalihokisõbrad talle õnne soovisid. Miks just tema, ei osanud Väärt täpselt arvata: «Võibolla Soome meistriliigas mängimine ja sealt saadud kogemused said otsustavaks.»
 
Oma tugevusteks peab Väärt kiireid jalgu ja platsinägemisoskust. Ta arvas, et kasuks on tulnud lapsest saadik sportimine. Hea platsinägemine on näiteks pärit korvpallist.
 
Lisaks ei lase iseloom tal kunagi alla anda ning paneb alati lõpuni pingutama, endast kõike andma.  
 
Korvpallist saalihokisse
 
Korvpalli mängis Reti Väärt algkoolist kuni ülikooli lõpuni. Saalihokisse jõudis ta oma elukaaslase Talis Mölderi (EMÜ saalihokivõistkondade ja Eesti naiste koondise peatreener – toim) kaudu, kes talle esimese kaika ostis ja trenni kutsus.
 
Esimesed kaks aastat tegeles Väärt kahe alaga samal ajal, kuid koormus muutus liiga suureks ning nii tegi ta valiku uuema leiu kasuks.
 
«Korvpall hakkas end ammendama, oli aeg vahetust teha,» selgitas ta, miks pärast kehakultuuriteaduskonna bakalaureuseõppe lõppu kossu­tossud nurka jäid.
 
2007. aastal sattus ta esimest korda Soome mängima, jällegi ajendiks elukaaslane, kes tahtis end põhjanaabrite juures proovile panna. Väärtki leidis endale naiskonna ning alustas mängimist Soome teises liigas SB Vaasa. Järgmisel aastal mängis ta juba esiliigas.
 
Pärast paari hooaega Eestis otsustas ta 2011. aastal veel kord põhjanaabrite juures ennast proovile panna ning sel korral jäi sõelale Helsingi klubi Westend Indians.
 
Tempo erinevus
 
Põhiline erinevus Soome ja Eesti liigade vahel on Väärti hinnangul kiirus.
 
«Soome mäng on palju tempokam ja mängijad on tehnilisemad, oskavad väga hästi palli käsitseda ja näevad platsi väga hästi,» rääkis ta ning lisas, et esimene asi, mille muutumist ta endas märkas, oli reaktsioonikiirus. «Lihtsalt pidi kiiresti reageerima ja harjusin sellega,» ütles Väärt.
 
Samas märkis ta, et emotsionaalselt on tal Eestis ikkagi toredam mängida, sest lähedased inimesed on siin. Saalihoki puhul peabki ta olulisimaks ümbritsevaid inimesi.
 
Sellel hooajal mängib Väärt taas EMÜ spordiklubi ridades. Pärast poolt hooaega on Tartu naiskond kolmandal kohal.
 
«Meil on arenguruumi, aga kui meil on kogu võistkond olemas ja mänguvalmis, siis oleme võimelised mängima kõigi vastastega,» arvas ta. Just arenguvõimaluse nägemine on talle suur motivaator, samuti soov kord Tartu naiskonnaga Eesti meistriks tulla.
 
Kõige suuremaks stiimuliks nimetab ta aga praegu veebruari alguses Lätis peetavat MMi kvalifikatsiooniturniiri. «Tahaks, et Eesti koondis saaks finaalturniirile,» rääkis ta, «meil on küll raske alagrupp, aga usun, et meil saab ka päris hea koondis komplekteeritud ja kõik on võimalik.»
 
Reti Väärti resultatiivsuspunktid
 
• 2012/2013 – 7 väravat ja 4 söötu (peetud 6 mängu).
 
• 2011/2012 – 0 + 9 (Westend Indiansi koosseisus Soome meistriliigas).
 
• 2010/2011 – põhiturniiri resultatiivseim, 31 + 17 (14), lisaks 7 + 3 play-off’ides.
 
• 2009/2010 – põhiturniiri resultatiivsustabelis teine koht, 28 + 11 (12), lisaks 10 + 3 play-off’ides.
 
• Eesti koondises on ta mänginud 2009. aastast.
 
• 2009. ja 2011. aasta MMi kvalifikatsiooniturniiride kohtumistest on tema arvel 8 + 6, 2009. aasta MMi B-divisjoni finaalturniirilt 3 + 3 punkti.

Autor: Marii Kangur

Allikas: Tartu Postimees