Eesti Maaülikooli meistrivõistlused korvpallis

Korvpall on Eesti Maaülikoolis elanud üle nii hiigelaegu kui viibinud ka tõelises madalseisus. 1960-ndatel aastatel oli tollasel EPA Spordiklubil eriline koht Eesti korvpalli edendamisel. Spordiklubi juurde moodustatud spordikooli treenerite kaader oli aukartustäratav: Ilmar Kullam, Harri Russak, August Sokk ja Arne Laos. EPA spordikoolist alustas ka oma edukat korvpallurikarjääri olümpiavõitja Tiit Sokk.

Pühapäeval, 28.02.2010 toimusid „selle ajastu“ esimesed Eesti Maaülikooli meistrivõistlused korvpallis. Meistrivõistlustele tuli kohale üheksa võistkonda ja esindatud olid pea kõik instituudid v.a. Veterinaaria- ja Loomakasvatusinstituut ning töötajate esindus. Kõige aktiivsemad olid sellel korral Metsandus- ja Maaehitusinstituudi korvpallurid, kes suutsid välja panna kolm võistkonda.

Eesti Maaülikooli spordihoonesse kogunenud üheksa võistkonda loositi kahte alagruppi, kust edasi pääses kaks paremat.  B-alagrupist jõudsid poolfinaali Kotkad (alagrupi 1.) ja Metsandus I (alagrupi 2.) meeskonnad ning A-alagrupis olid tugevamad PKI II (alagrupi 1.)  ja Tehnika II (alagrupi 2.). 

Küllaltki ühepoolsetest kohtumistest pääsesid finaali, juba alagrupi faasis omavahel mõõtu võtnud, Kotkad ja Metsandus I. Finaali suursoosik olid kindlasti Kotkad, kuna nad polnud terve turniiri vältel kordagi kaotusekibedust tundnud ning kõikides mängudes olid nad teistest peajagu üle ja seda ainult viieliikmelise koosseisuga. Finaalkohtumine algas küll pingeliselt, kuid nagu eelnevalt mainitud üleolek paistis silma teisel poolajal. Kotkad võitsid lõpuks kohtumise kindlalt 53:39.

Kolmanda koha mängus kohtusid PKI II ja Tehnika II, kes samuti olid üksteise mängustiiliga juba tuttavad, kuna mängisid omavahel A-alagrupis. Alagrupikohtumises oli napilt üle PKI  esindus tulemusega 37:33. Teiskordses heitluses jäi samuti, lõpuks küll aga suurema vahega, peale PKI  43:29.  

Turniiri parimaks mängijaks valiti Priit Kirotar, kes esindas Kotkad meeskonda ning Metsandus- ja Maaehitusinstituuti. Veel väärib mainimist Tehnika II võistkonna mängija Kristel Plangi, kes oli turniiril ainuke naissoo esindaja.